Nieuwe camerawet - opnieuw registreren

Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe camerawet van kracht.

Iedereen die camera's heeft moet zich opnieuw registeren! En dit binnen de twee jaar. Wie z'n camerasysteem niet (opnieuw) aanmeldt, riskeert een boete tot 20.000 euro. 

Camerabeelden kunnen van goudwaarde zijn om een misdrijf op te lossen. Maar de zoektocht naar bruikbaar beeldmateriaal is vaak een werk van lange adem. Daarom zijn eigenaars van private bewakingscamera's via een nieuwe camerawet nu verplicht om die camera's te registreren bij de politie.


Sinds 25 mei 2018 is die nieuwe Camerawet van kracht. Die introduceert een nieuw aangiftesysteem voor bewakingscamera's.

Het plaatsen en gebruiken van bewakingscamera moet voortaan worden meegedeeld aan de politiediensten via het centrale e-loket dat beschikbaar is via volgende link: www.aangiftecamera.be. en dus niet meer aan de privacy commissie.

Aanmelden is gratis en kan door zich te identificeren door middel van zijn elektronische identiteitskaart, een burgertoken, of een unieke veiligheidscode via een mobiele applicatie.

Iedereen die camera's heeft moet zich dus opnieuw registeren! En dit binnen de twee jaar. Wie z'n camerasysteem niet (opnieuw) aanmeldt, riskeert een boete tot 20.000 euro.

Een gebruikershandleiding van dit nieuwe aangiftesysteem voor de aangifte van uw bewakingscamera's is beschikbaar op www.BeSafe.be.

Heb je een vraag over dit nieuwe aangiftesysteem? Contacteer de helpdesk "Camera" van maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u op het volgende nummer: 02/739 42 80 of op het mailadres helpdeskcamera@eranova.fgov.be